Bij bijna alle Surinaamse broodjeszaken wordt er gevraagd: “Wil je peper en zuur op je broodje?” Sowieso is het een populair en onmisbaar bijgerecht. Ook bij nasi, bami, bruine bonen noem maar op, overal past en kan het bij. De originele versie bevat pepertjes, maar hou je niet van pittig, dan kun je deze natuurlijk gewoon weglaten.
Wat heb je nodig:
1 komkommer
1 rode ui
1 witte ui
150 ml azijn
300 ml heet water
5 mespuntje chinese suiker (toko of sommige supermarkten)
1 of ½ madame jeanet
5 pimentkorrels
2 laurierblaadjes
zout
- Neem een grote kom waar alle groentes bij elkaar in kunnen.
- Doe het hete water samen met de laurier, pimentbolletjes, zout, chinese suiker, en het zout in de schaal en roer even zout het suiker en de zout opgelost is.
- Daarna mag het azijn erbij.
- Snij de uien doormidden en daarna in de lengte in repen.
- Snij de komkommer in de lengte doormidden en daarna in schuine plakken.
- Snij de peper fijn.
- Roer alles door elkaar en laat het een paar uurtjes goed intrekken.
Serveertips:
Dit bijgerecht kun je vrijwel bij alle Surinaamse gerechten serveren; pom, nasi, bami, op broodjes etc..
Variatietip:
Je kunt eventueel meerdere groentes gebruiken als zuurgoed, denk aan geblancheerde bloemkool of wortel. Of bijvoorbeeld radijsjes, paprika etc..

Geef een reactie