Vlammetjes zien er uit als mini loempia’s, maar zijn dan alleen gevuld met een pittig, goed gekruid gehaktmengsel. Je kunt de vulling zo pittig maken als je zelf wilt. Bij dit recept heb ik het redelijk mild gehouden maar je kunt natuurlijk altijd even wat madame jeanet pepers toevoegen voor een echt vlammende vulling!
De vlammetjes zijn prima om als borrelhapje te serveren op een feestje. Tijdens het frituren worden de loempiavellen krokant. Voor extra krokantheid heb ik ze gevuld in 2 plakjes loempiavellen. Ik heb nu gewoon de grote vellen gebruikt, maar in sommige toko’s kun je de kleine variant kopen, deze heeft dan een roze verpakking i.p.v. groen. Maar de groene is prima te doen, je moet dan alleen even de 20 vellen van elkaar halen en in vieren snijden met een scherp mes.
Wat heb je nodig voor ongeveer 40 vlammetjes:
20 loempiavellen
500 gram gehakt
3 spaanse pepers
1 flinke theelepel sambal badjak
1 ui
4 tenen knoflook
1 theelepel ajni moto
2 maggiblokjes
mespuntje 5-spice kruiden
3 eetlepels olie
zwarte peper
zout
2 eetlepels bloem
water
- Maal de ui, knoflook en pepers fijn in een hakmolentje.
- Verhit de olie in de pan en fruit hierin het uienmengsel aan totdat het lichtbruin begint te worden.
- Daarna mag het gehakt erbij en bak dit even aan.
- Hierna mogen alle kruiden erbij en laat dit gehakt mengsel gaar stoven op middelmatig vuur. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
- Indien er nog veel vocht in zit dan kun je het vuur hoog draaien en al het vocht laten verdampen. De vulling moet namelijk helemaal droog zijn anders worden de loempiavellen zompig en kunnen de vlammetjes open gaan tijdens het frituren.
- Giet het mengsel nu in een vergiet en laat het helemaal afkoelen.
- Maak een dik papje van de bloem en wat water, het papje mag niet te dun zijn.
- Daarna kun je gaan vouwen. Neem een loempiavelletje en leg hierop 2 theelepels van de vulling, vouw de onderkant eerst over de vulling heen, besmeer de zijkanten met het bloempapje, vouw daarna een voor een de zijkanten naar binnen, rol hem daarna helemaal door.
- Hoe je de vlammetjes precies vouwt kun je eventueel terugzien bij mijn recept van de loempia’s. Daar zie je gedetailleerde foto’s.
- Ga zo door tot de vulling helemaal op is.
- Frituur de vlammetjes in 5 minuten op 180 graden.
De vlammetjes kun je ook prima invriezen zodat je ze op een later tijdstip kunt frituren. Je hoeft ze hiervoor niet te ontdooien. Maar maak ze wel even van elkaar los voor het frituren.
Serveertip:
Heerlijk als borrelhapje te serveren, maar ik zou er persoonlijk geen hete saus bij serveren. Gewone ketchup is prima als saus! Voor de echte die-hards onder ons verwijs ik naar mijn recept van de peperketchup.

Geef een reactie