Bami is hier in huis erg geliefd, tot voor kort was iedere keer het antwoord van mijn zoon: “Bami” op de vraag: “Wat wil je eten vandaag?”.
Gelukkig komen er tegenwoordig ook andere antwoorden uit, wat mijn leven iets makkelijker maakt, want dat bedenken elke dag van wat we gaan eten is me toch een dingetje!
Maar goed, terug naar mijn recept, bami dus, lekker met geroosterde kip of gestoofde rode kip of ketjap kip.
De bami die je op de foto ziet is gemaakt met Capellini van het merk Barilla, deze heb ik gewoon bij Albert Heijn gekocht. Maar in principe volstaat elke spaghetti-variant, zelfs de goedkoopste.
Ik heb deze genomen omdat deze erg veel op tjauw min lijkt. En in 3 minuten al klaar is!
Ook fijn aan het maken van bami is dat het supersnel klaar is, meestal maak ik de “saus” op het moment dat de bami/ spaghetti aan het koken. Nu haal je dat natuurlijk niet als je capellini gebruikt maar wel de gewone spaghetti.
Wat heb je nodig:
– 500 gram spaghetti
– 3 stukjes kentjoer
– 3 scheplepels olie
– 1 ui
– 3 tenen knoflook, geperst
– 1 tomaat in blokjes gesneden
– ½ theelepel laospoeder
– ½ theelepel piment
– ½ theelepel gemberpoeder
– ¼ van een schijf gula djawa
– 3 eetlepels zoute ketjap
– 3 eetlepels zoete ketjap
– ½ theelepel tomatenpuree
– 3 a 4 takjes fijngesneden selderij
– 3 maggiblokjes
– ¼ theelepel witte peper (deze is wat scherper)
– ½ theelepel zwarte peper
– 1 salamblad
Optioneel:
– ½ theelepel trassi
– 1 peper
Wat ga je doen:
Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking in water met een snuf zout en de kentjoer.
Giet het vervolgens af en spoel direct na met koud water. Vis de kentjoer er wel uit!
Verhit in een ruime wok de olie en bak hierin de ui en knoflook goudbruin.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, eventueel de trassi en de peper, tomaat, de helft van de selderij, de witte en zwarte peper, gula djawa, laospoeder, pimentpoeder, gemberpoeder, ketjap, maggiblokjes en salamblad toe. Giet hier een scheut water bij en laat dit even stoven op middelhoog vuur, hierdoor komen alle smaken goed vrij en maak je een lekkere saus om je bami in de bakken. Na 5 tot 10 minuten kan de bami en de resterende selderij erbij, schep alles daarna goed om. Laat het even bakken op zacht vuur en schep een aantal keren om. Na zo een 10 minuten is je bami gereed.
Lekker met kipsate, pepersambal, sojabrokjes en zuurgoed.
Geef een reactie