Spitskool is een lekkere en makkelijke groente. Vrijwel het hele jaar te verkrijgen van vaak ook nog eens heel goedkoop. Ze zijn wel vrij zwaar, dus met 1 middelgrote spitskool kun je makkelijk een gezin van vier te eten geven. Spitskool heeft ook een vrij zoete smaak, waardoor kinderen het ook lekker vinden. Trouwens is het rauw ook prima te eten. Lekker in een coleslaw.
Voor nu heb ik gekozen om de kool lekker pittig te maken en deze te bereiden met gerookte makreel. Ik heb er voor gekozen om een theelepeltje sambal toe te voegen in plaats van verse peper. Sambal voegt zelf ook al extra smaak toe en is natuurlijk lekker pittig. Echt een heerlijke combi, al zeg ik het zelf!
Wat heb je nodig:
400 gram spitskool
200 gram gerookte makreelfilet
1 ui
2 tomaten
3 tenen knoflook
1 theelepel sambal
2 kleine bouillonblokjes
zout en peper
1 theelepel suiker
2 eetlepels olie
- Snij de spitskool in fijne reepjes. Snipper de ui. Snij de tomaat in blokjes. Snij de selderij fijn. Breek de makreel met je handen in stukken, maar maak ze niet te fijn.
- Verhit de zonnebloemolie in de pan en fruit hierin de ui aan.
- Wanneer deze bruin begint te worden pers je de knoflook uit boven de pan, bak dit 2 minuten op middelhoog vuur.
- Dan mogen de tomaten, de bouillonblokjes, de sambal en de selderij erbij. Bak dit weer zo’n 2 minuten mee.
- Doe dan de makreel erbij schep het geheel even om en dan mag de spitskool erbij, bestrooi met zwarte peper en eventueel zout naar smaak (pas op, want de makreel en bouillonblokjes zijn ook zout.) Schep alles even om en doe de deksel op de pan.
- Laat het geheel zo een 10 minuten stoven. Het vocht wat erin zit zou ik niet laten verdampen want dit zorgt voor meer smeuïgheid.
Lekker met witte rijst!
Geef een reactie