Mijn favoriete zoetigheid uit de Surinaamse keuken. Heerlijk om te knabbelen met een kopje thee, naar mijn idee lekkerder dan een zak chips. Omdat ik toch meer een zoetekauw ben. Sew wordt gemaakt op Hindoestaanse feesten en is wederom een vegetarische snack. Je hebt heel weinig ingrediënten nodig, eigenlijk maar 3, althans als je simpele versie maakt, ik heb aan mijn variant geraspte kokos toegevoegd. Dit geeft de sew wel echt een lekkere smaak. Ook heb ik rietsuiker gebruikt, dit geeft een licht karamelachtige smaak aan je sew.
Met deze hoeveelheden ingrediënten maak je een flinke hoop sew, lekker snoepen dus!
Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem
- 300 – 400 ml water
- 1 liter zonnebloemolie
Voor de siroop:
- 400 gram rietsuiker
- 250 ml water
Optioneel: 2 volle eetlepels geraspte kokos
Meng het bloem en water en kneed dit tot een soepel en elastisch deeg. Voeg het water beetje voor beetje toe. Laat dit dan afgedekt in een kom even rusten.
Verdeel het deeg in twee gedeeltes en rol dit uit tot een vierkante lap van ongeveer 5 mm dik.
Snij er nu repen van die ongeveer 2,5 a 3 cm dikte.
Snij hierna elke dikke reep in reepjes van 1 cm.
Verwarm de olie in de wok en frituur de reepjes tot ze goudbruin zijn.
Als alles gefrituurd is dan maak je de siroop:
Meng hiervoor alle ingrediënten met elkaar, roer even totdat alle suiker is opgelost en breng het aan de kook. Wanneer de siroop een structuur heeft bereikt dat hij in dikke druppels aan je lepel blijft hangen dan is de siroop klaar
Giet de siroop nu over de sew heen en schep alles goed om alles te “coaten” met de siroop. Blijf alles goed omscheppen.
Optioneel kun je dus na het “coaten” de geraspte kokos erover heen strooien voor de siroop uithardt.
Esmeralda van Dijk
Goedemiddag
Hoelang kun je sew bewaren en hoe blijft het het lekkerst