Elke Surinamer is gek op saoto! In Suriname wordt de meest bekende en lekkerste saoto verkocht in Blauwgrond. Zelf ben ik er nog nooit geweest. Maar daar kun je het ook bij alle warungs langs de weg kopen. Je krijgt het zo vaak als voorgerecht op een feestje geserveerd. het is ook heel makkelijk om te maken als voorgerecht voor een grote groep mensen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel lekker vind om tijdens de koude winterdagen zo’n pittig en warm soepje te drinken om lekker aan op te warmen. Meestal wordt er een grote pan bouillon gemaakt waar men dan echt een aantal keren flink van kan genieten.
Je kunt het zo pittig maken als je wil, door de los toe te voegen sambal. Mijn versie van de bouillon is wel vegetarisch, maar daarom echt niet minder lekker! Ik hou er niet zo van als dat vettige laagje van het vlees op de bouillon drijft. Maar wil je een vlees bouillon, dan kun je natuurlijk kippenbouten toevoegen en deze meekoken met de bouillon. Als je hier rijst aan toevoegt kun je er zelfs een volwaardige maaltijd van maken.
Wat heb je nodig voor 5 liter bouillon:
4 liter water
2 stengels sereh
2 stukjes laos van 2 cm elk
2 stukjes gember geschild van 2 cm elk
10 pimentkorrels
2 salamblaadjes
15 maggiblokjes
5 stengels selderij
1 theelepel ajino moto
1 theelepel versgemalen nootmuskaat
2 tenen knoflook voor de bouilon en 1 voor de kip
1 ui
zout
zwarte peper
Voor het garnituur:
- Soe on (bij voorkeur gebakken) vermicelli, bij de ongebakken vermicelli zonnebloemolie om te frituren
- aardappelfietjes naturel
- taugé
- 500 gram kipfilet
- hardgekookte eieren
- gebakken uitjes
- gekookte rijst (of gekookte noodles)
Voor de sambal:
- madama Jeanet pepers naar gewenste pittigheid
- zoete ketjap
Bouillon:
- Snij de wortel van de onderkant van de sereh en snij hem in. Kneus de sereh. Snij de laos in stukjes alsmede de gember. Snij de ui in grove stukken en snij de knoflook in schijfjes. Snij de selderij grof.
- Breng het water aan de kook en doe hierin de sereh, de salam blaadjes, de lonthai, de laos, gember, nootmuskaat,14 bouillonblokjes(1 blokje bewaar je om de kip in te marineren), selderij (hou wel wat selderij apart als garnituur),ajni moto, ui en knoflook.
- Laat dit geheel een aantal uren rustig doorkoken op zacht vuur. Des te beter kunnen de kruiden en specerijen infuseren in de bouillon.
Kip:
- Kruid de kipfilet met sojasaus, 1 maggiblokje, knoflook en zwarte peper. Verwarm je oven voor op 200 graden en bak de kip af in de oven gedurende 25 minuten.
- Als de kipfilet is afgekoeld dan kun je hem met je vingers in dunne kleine stukjes scheuren.
Overige garnituur:
- Ik koop altijd gebakken soe-on (rijstvermicelli) maar je kunt dit ook zelf maken uiteraard, frituur in een plantaardige olie soort en gooi hierin een plukje vermicelli. Dit wordt dan helemaal wit en krokant, daarna kan je het weer uit de olie scheppen. Meng de uitgelekte vermicelli met de aardappelfrietjes en serveer deze samen.
- Snij de resterende selderij fijn.
- Was de tauge.
- Kook eventueel wat witte rijst.
- Onmisbaar in de soep zijn de hardgekookte eieren.
Sambal:
- Doe 2 madame Jeanet pepers in de vijzel met een beetje zout. Wrijf het helemaal fijn.
- Doe dit over in een klein bakje, schenk hier vervolgens 2 eetlepels bouillon bij en een flinke scheut zoete ketjap. Meng alles goed door elkaar.
Serveren:
- Doe de volgende ingrediënten in een ruime soepkom:
- Vermicelli en frietjes, taugé, gepluisde kip, hardgekookt ei (eventueel gehalveerd, dat eet iets makkelijker), rijst, selderij en de gebakken uitjes.
Giet hier nu vervolgens de kokende bouillon overheen. - Niet te vergeten een paar druppels sambal in de soep en geniet er lekker van.
Serveer de rijst en sambal er los bij in schaaltjes.
Geef een reactie