Doordeweeks, na een lange werkdag, wil ik het liefst zo snel mogelijk klaar zijn met koken. Het liefst ook nog zo min mogelijk afwas na de maaltijd. Wat risotto dus een ideale maaltijd maakt, want meestal doe ik de groente, rijst en vlees en/of vis dus bij de risotto, wat mij in het afwassen scheelt. Het is vrij snel klaar ook. En vooral ook nog eens heel erg lekker! Weer een ideaal bordje comfortfood dus…
Wat heb je nodig voor 2 personen:
120 gram risotto rijst
75 ml witte wijn
200 gram diepvriesspinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
100 gram champignons
1 liter water
2 grote bouillonblokjes
150 gram gamba’s
1 eetlepel mascarpone
olijfolie
handjevol vers geraspte Parmezaanse kaas
- Breng 1 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Hou dit tegen de kook aan. Wanneer je namelijk afgekoelde bouillon in je risotto doet, koelt deze iedere keer opnieuw af, en moet je langer wachten tot het klaar is.
- Snij de champignons in schijfjes en snipper de ui.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de champignons aan op middelmatig hoog vuur. Bestrooi met zout en peper.
- Wanneer deze klaar zijn na zo’n 5 minuten schep je ze uit de pan, en leg ze apart op een bord, deze voeg je op het laatst weer toe aan de risotto.
- Verhit nu opnieuw 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Wanneer deze glazig zijn geworden, mag het rijst er ineens bij. Bak deze eveneens glazig, dus totdat je een wit puntje ziet in de korrel.
- Blus nu af met de witte wijn en nu mag het vuur hoog.
- Hierna mag gelijk de bouillon erbij, 1 soeplepel per keer. Blijf roeren in de risotto.
- Wanneer je merkt dat de rijst weer droog wordt en er geen vocht meer in de pan zit mag er weer een soeplepel bouillon bij. Blijf wel telkens goed roeren. Herhaal dit proces tot de rijstkorrels bijna geen “bite” meer hebben. (Dus wanneer je proeft er geen hard stukje meer in zit)
- Na ongeveer 5 minuten mag de spinazie erbij. Deze mag er gewoon bevroren bij want dit zal gewoon ontdooien in de risotto.
- Na 10 minuten kunnen de gamba’s erbij. Na ongeveer 20 minuten zal de risotto bijna klaar zijn.
- Wanneer de risotto bijna klaar is, kun je het vuur uitdraaien.
- Roer de mascarpone, champignons en de Parmezaanse kaas door de risotto, breng op smaak met peper en zout en laat hem nu enkele minuutjes staan.
Serveertip:
Serveer de risotto in een diep bord en garneer met wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Ook lekker met salade en stokbrood of ciabatta ernaast.
Variatietip:
Het basisrecept van de risotto blijft hetzelfde maar je kunt heel veel mogelijke variaties bedenken voor de afwisseling, met andere soorten vis of vlees, met alle mogelijke groentes. Of, wat ook nog op mijn lijstje staat, risottoballetjes.
Geef een reactie