Deze sambal heb ik vrij wel altijd in mijn koelkast staan, want het is een heel simpele manier om zelf je sambal te maken. Het is heel simpel te maken en je hebt er weken plezier van. Althans als je er hygiënisch mee omgaat; dat wil zeggen, gebruik altijd schoon bestek en schone handen als je sambal pakt of maakt. Zorg dat de pot goed schoon is. Was je pepers goed, snij eventuele zachte plekjes weg.
Deze sambal kun je overal bij eten en serveren, of je nu nasi bami of je nu gewone rijst met kip eet.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel suiker
- 400 gram pepers (mix van madame jeanet en andere rode pepers)
- 1 grote, heel fijn gesneden ui
- 200 ml azijn
- 1 flinke theelepel zout
Was de pepers en laat ze goed drogen.
Ontkroon ze van de steeltjes en snij ze doormidden.
Doe de pepers in de blender en doe alle overige ingrediënten erbij behalve de ui.
Maal de peper fijn. Je kunt ze zo fijn maken als je
Doe ze over in een schaal en meng het ui erdoorheen.
Je kunt er ook voor kiezen om de uiten met alle ingredienten fijn te malen, persoonlijk vind ik het wel lekker als de ui wat grover is.
Maak een pot goed schoon door hem heel erg heet te wassen of zelfs uit te koken.
Als je de pepersambal hierin over doet, blijft het enkele weken goed, gebruik wel altijd een schone lepel of vork! Zo zorg je ervoor dat het ook schoon blijft en dat het niet kan bederven.
Variatietip:
Naast de variant van de peperketchup, is het overigens ook erg lekker om een flinke theelepel van deze sambal te mengen door mayonaise voor een pittige mayo saus!
Geef een reactie