Het ultieme Surinaamse pasteitje, wat ongetwijfeld iedere Surinamer kent! Een lekkere vulling van kip, eieren en verschillende groentes en specerijen. Ik heb dit gerecht ook wel eens als voorgerecht geserveerd voor een grote groep. Ze zijn namelijk heel makkelijk voor te bereiden en je kunt ze op het moment dat je gasten arriveren in de oven schuiven, ze hoeven maar 30 minuten in de oven. Het is heel makkelijk te maken, ziet er heel representatief uit en smaakt ook nog eens heerlijk (ook niet geheel onbelangrijk uiteraard!).
Wat heb je nodig voor 20 pasteitjes:
20 plakken bladerdeeg
500 gram kippendijen
2 tomaten in blokjes gesneden
½ theelepel tomatenpuree
1 ui
3 hardgekookte eieren
3 takjes selderij, fijngesneden
2 laurierblaadjes
5 maggiblokjes
2 augurken
1 grote pot doperwten en worteltjes, uitgelekt
1 blikje mais, uitgelekt
zwarte peper en zout
1 theelepel suiker
1 eidoor voor het bestrijken
3 eetlepels olie
- Fruit de ui aan in de 3 eetlepels olie. Voeg de laurierblaadjes eraan toe.
- Wanneer dit bruin begint te worden mogen de tomaten, tomatenpuree en maggiblokjes erbij.
- Laat dit even bakken op middelhoogvuur en dan mag de kip erbij.
- Breng op smaak met zout en peper. Het suiker en de selderij mogen erbij.
- Schep het geheel even goed om en laat het op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten stoven.
- Schep nu de kip uit de saus en leg ze op een bord apart om af te koelen. Laat de saus in de pan achter, dit is straks de smaakmaker van de vulling.
- Snij de ei in kleine stukjes met de eiersnijder en snij de augurken in kleine stukjes.
- Snij de kip ik kleine stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal de bladerdeeg uit de vriezer en spreid ze op je aanrecht om te ontdooien.
- Verwarm de saus weer opnieuw en voeg hier de kip, doperwtjes/ worteltjes/ mais aan toe. Schep alles even om voeg de augurken en ei hier ook aan toe. Laat alles gedurende 10 minuten even goed doorwarmen. Proef of er nog zout bij moet eventueel.
- Ik heb een siliconen cupcaketray. Deze heb ik niet ingevet, maar mocht je een andere hebben dan raad ik je aan om dat wel te doen, want het bladerdeeg kan plakken aan je tray.
- Leg een plak bladerdeeg in je tary en druk hem goed aan met je vinger. Vul de bladerdeeg met de pasteivulling en vouw daarna de randen naar elkaar toe. Ga zo door tot alle pasteitjes gevuld zijn. Bestrijk ze daarna met de losgeklopte eidooier.
- Heb je helemaal geen cupcaketray? Dan zou ik een vel bakpapier op een bakplaat leggen en dan zou ik de pasteitjes gewoon vouwen zoals een ouderwetse appelflap.
- Bak ze af in de oven gedurende 30 minuten.
- Laat ze even afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te halen.
Lekker met peperketchup!
Geef een reactie