Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in de rij te gaan staan bij een oliebollenkraam op oudjaarsdag voor een zak oliebollen en hopen dat ze lekker zijn uiteindelijk.
Of je maakt ze in de tijd dat je staat te wachten zelf thuis, dan weet je zeker dat ze vers zijn. En met dit recept ben je ervan verzekerd dat je oliebollen uiteindelijk ook lekker zijn.
Nu de kerstdagen achter de rug zijn bereid iedereen zich voor op oud en nieuw.
Vuurwerk, lekkere hapjes, gezelligheid, proosten met bubbels…. I love it!
Voor dit recept begin je al wel een paar dagen van te voren met de voorbereiding. Maar dit stelt niks voor, in hooguit 15 minuten is dit gereed.
Dit recept maak ik al minstens 15 tot 20 jaar. Het duurde ook even totdat ik dit recept geperfectionaliseerd had, maar nu deel ik het graag met mijn volgers en likers!
Voorbereiding:
Ruime tijd van tevoren maak je de rozijnen gereed, hier worden ze wat zachter van en trekt de smaak van de amaretto er goed in.
Wat heb je hiervoor nodig:
– 200 ml amaretto
– 100 gram rozijnen
Wat ga je doen:
Doe de rozijnen in een vergiet en was ze met lauwwarm water onder de kraan.
Laat ze even uitlekken en doe het daarna samen met de amaretto in een pannetje.
Breng dit aan de kook en laat dit even doorkoken.
Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Leg de rozijnen daarna in de koelkast, zorg er wel voor dat ze onder staan, door het doorkoken kan er wat van de amaretto verdampt zijn, vul dit eventueel aan.
Laat dit enkele dagen in de koelkast intrekken, ik doe dit meestal een week.
Op de dag dat je ze gaat maken maak je het oliebollenbeslag:
– 250 ml melk
– 7 gram gedroogde gist (meestal 1 zakje)
– 1 eetlepel suiker
– 300 gram bloem
– snufje zout
– 1 losgeklopt ei
– zonnebloemolie om in te frituren, maar je mag natuurlijk ook gewoon je frituurpan nemen hiervoor
– poedersuiker
Wat ga je doen:
Warm de melk een beetje op tot lauwwarm en meng dit met het suiker en de gist tot het suiker opgelost is.
Laat dit staan tot het gaat schuimen, dan werkt het gist namelijk.
Doe het bloem in een beslagkom. Meng het ei met het gistmengsel en de rest van de melk. Roer dit door tot een glad, klontvrij beslag.
Op het laatst meng je de rozijnen erdoor, schep dit voorzichtig om. Voorzichtig omdat anders de rozijnen kapot gaan.
Laat dit nu afgedekt met een theedoek rijzen op een warme plek minstens 1 uur.
Verhit nu de olie tot 180 graden.
Neem een bakje water en een ijsbollentang.
Schep een beetje beslag in je tang en laat dit in de olie glijden. Maak je tang na iedere oliebol opnieuw nat in het bakje met water. Hierdoor gijden ze makkelijker in de olie.
Bak zo een 5 tot 7 oliebollen per keer
Draai ze om als ze goudbruin zijn en als ze helemaal gebakken zijn neem je ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi ze met poedersuiker voor het serveren.
Tips:
Ik hou van de smaak van amaretto vanwege de amandelsmaak die het geeft, maar je kunt natuurlijk ook rum of iets dergelijks nemen.
Lust je geen rozijnen, laat deze dan weg, verder kun je de rest van het recept gewoon gebruiken.
Uiteraard kun je dit recept ook gebruiken voor andere gevulde oliebollen, bijvoorbeeld met kaas, gerookte zalm, lente-ui, geraspte appel, ananas en ga zo maar door.
Geef een reactie