Wie kent ze nou niet van de markt? De Vietnamese loempiakraam, persoonlijk vind ik het altijd erg lekker ruiken. Met dit recept smaken de loempia’s net zo lekker als van de kraam. Het makkelijke is, omdat je veel verschillende groente gebruikt (waarvan je overal al maar een klein beetje neemt), krijg je al snel zo’n 20 grote loempia’s maar ze zijn zo lekker dat men er gerust 2 of 3 van op eet. Maar heel handig dus als je kookt voor een grotere groep. Want ze kunnen makkelijk als voorgerecht geserveerd worden. Daarnaast is het natuurlijk een prima snack of hapje om te serveren op een feestje.
Wat heb je nodig voor ruim 20 stuks:
loempiavellen
2 wortels
300 gram spitskool
2 kipfilets
10 takjes selderij
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 grote kippenbouillonblok
6 kleine maggiblokjes
150 gram kousenband
2 handjesvol taugé (ongeveer 150 gram)
2 kleine stukjes kentjoer
1 theelepel vetsin of ajni moto
1 klein zakje rijstvermicelli
3 a 4 eetlepels zonnebloemolie
eventueel 1 verse peper
zout
peper
- Kook de kipfilet gaar in water met zout en 2 of 3 takjes selderij.
- Snij de rest van de selderij fijn.
- Schil de wortelen en rasp ze met een grove rasp (ik heb de mijne in mijn keukenmachine gedaan met de grove rasp).
- Snij de kousenband heel fijn, zie foto voor voorbeeld
- Was de taugé met koud water
- Week de rijstvermicelli in heet water (Let op: geen kokend water, want hier wordt de vermicelli heel papperig van) en knip of snij het daarna in kleine stukjes, zodat het makkelijker mengt in de vulling.
- Als de kipfilet gaar is laat je deze afkoelen, je kunt hem met je handen in kleine stukjes trekken, ik heb de mijne in een hakmolentje gedaan en even gepulseerd, zodat het fijn wordt maar niet helemaal kruimelt.
- Snipper de ui fijn. Vijzel de knoflook fijn samen met de kentjoer, als je een pittige vulling wil dan kun je de peper samen met de knoflook fijnmaken.
- Verhit de olie in een grote wok en fruit hierin de ui aan, wanneer deze glazig is kan de knoflook erbij.
- Als dit mooi goudbruin wordt kunnen de kouseband, wortel en alle bouillonblokjes erbij. Na enkele minuten mag de kipfilet erbij. Schep dit even om en na enkele minuten kan de spitskool erin. De zwarte peper en de ajni moto mag er dan nu bij.
- En op het laatst de selderij, de vermicelli en de taugé.
- Warm dit even goed door en breng het dan op smaak met zout.
- Laat de vulling goed afkoelen.
- Neem de loempiavellen uit de verpakking en wikkel ze in een theedoek om te ontdooien.
- Trek de vellen los van elkaar en leg een vel op een bord.
- Leg twee volle eetlepels van de vulling op een loempiavel iets onder het midden van de vel
- Vouw de onderste punt naar binnen toe en trek de vulling even strak.
- Maak dan de overige punten vochtig met wat water, dit zorgt ervoor dat het vel blijft plakken.
- Vouw dan de linkerpunt naar binnen en vervolgens de rechter punt.
- Rol de loempia dan nog van je af helemaal op.
- Ga zo door totdat alle loempia’s gemaakt zijn en je vulling op is.
- Frituur de loempia’s dan totdat ze goudbruin zijn. Ik heb hiervoor mijn friteuse ingesteld op 180 graden. Dit hoeft maar enkele minuten.
Serveertip:
Serveer de loempia’s met een lekkere peperketchup of zoete chillisaus.
Mac Diamond
Beste eigenaar van het geweldige zaakje foodielovesfood.nl,
Ontdek de revolutionaire fatbikes van VoltRiders.nl – uw sleutel tot efficiëntie en groei! Onze topkwaliteit fatbikes zijn niet alleen betaalbaar, maar ook een gamechanger voor uw bedrijf. Met een indrukwekkende snelheid van 30 km/u (begrensd) verhogen onze fatbikes de productiviteit van uw bezorgservice zonder de noodzaak van een helm of rijbewijs. Bovendien bieden wij de unieke mogelijkheid om werknemers jonger dan 16 in te zetten voor bezorgingen.
Investeer in de toekomst van uw onderneming met VoltRiders. Wij staan klaar om uw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Bezoek nu voltriders.nl/contact om meer te ontdekken over onze onweerstaanbare aanbieding. Mis deze kans niet om uw service te optimaliseren en uw concurrentie voor te blijven!
Met vriendelijke groet,
Het VoltRiders Team