Een van oorsprong Surinaams koekje!
Ben je fan van kokos en hou je van lekker zoete traktaties? Dan is dit het ideale hapje voor jou. Lekker snel te maken en ziet er ook nog eens heel gezellig uit door de kleurtjes. Makkelijk want je hebt niet eens veel ingrediënten nodig. En je kunt het de smaak geven die jij wilt, ik heb nu voor amandel smaak gekozen, maar je kunt vers geraspte gember kiezen, of vanillesuiker of je voegt wat kokos, cola of rum aroma, wat je maar in huis hebt.
Ik persoonlijk zou de koekjes niet te groot maken, ik heb daarom gekozen voor 16 kleine koekjes uit 1 kokosnoot. Het grootste karwei is dat je de kokosnoot moet schillen en raspen (maar hey als dat nou het ergste is). Er is wel geraspte kokosnoot te koop in winkels en supermarkten, maar het nadeel is dat deze meestal te fijn zijn geraspt. Voor deze koekjes is het van belang dat de structuur en bite van de kokos bewaard blijft. Maar in no-time heb jij een schaal vol vrolijk gekleurde koekjes! Ik was er in totaal denk ik 20 a 30 minuten mee bezig.
Wat heb je nodig voor ongeveer 16 koekjes:
1 verse kokosnoot
200 gram suiker
200 ml melk
aroma, extract of essence naar smaak
suikermuisjes om te versieren
- Open de kokosnoot en haal het vruchtvlees met een stevig mes uit de bast. Probeer indien mogelijk de stukjes zo groot mogelijk te houden.
- Schil de bruine schil eraf.
- Rasp het witte vruchtvlees nu met een grove rasp.
- Breng in een bodem met een dikke pan (liefst een gietijzeren) de melk aan de kook en los hierin de suiker op.
- Voeg nu de essence en geraspte kokos toe. Breng het geheel weer aan de kook en roer regelmatig.
- Leg in de tussentijd de hoeveelheid borden klaar die je nodig zult hebben voor de kleurtjes in mijn geval waren het er dus 3.
- Wanneer je merkt dat het vocht aan het verdampen is en de suiker begint te kristalliseren moet je blijven opletten, want nu gaat het snel.
- Op het moment dat je mengsel helemaal droog is en de suiker opnieuw aan het kristalliseren is, mag het vuur uit.
- Verdeel je kokosmengsel nu over de borden en meng je kleurstof erdoorheen.
- Spreid een vel bakpapier uit op je aanrecht en leg, met behulp van 2 eetlepels, kleine hoopjes kokos neer.
- Doe dit tot alle kokos op is en sprenkel er daarna snel de muisjes overheen.
- Laat dit buiten de koelkast uitharden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- En klaar zijn de koekjes!

Geef een reactie