Een rijstevlaai met een tropische twist! Rijstvlaaien zijn mijn favoriete vlaaien, heerlijk met een dikke laag slagroom en lekkere pure chocoladesplinters! Dit recept voor de vlaai is supermakkelijk, en om eerlijk te bekennen: mijn eerste vlaai die ik ooit zelf gebakken had. Voor het deeg heb ik een witbroodmix gebruikt, en dan een heerlijke romige, zoete rijstvulling erop, die ik heb bereid met kokosmelk.
Wat heb je nodig voor het deeg:
275 gram witbroodmix
25 gram boter
100 ml water
100 ml melk
20 gram suiker
Wat heb je nodig voor de vulling:
150 gram dessertrijst
1 vanillestokje
100 gram suiker
200 ml slagrooom
250 ml kokosmelk
500 ml melk
2 eieren
Wat heb je verder nodig:
Taartvorm 28 cm
boter om in te vetten
tarwebloem om het deeg uit te rollen
deegroller
Slagroom voor de topping
Pure chocolade voor de topping
- Zeef de witbroodmix in een kom en voeg hier je melkmengsel aan toe. Kneed het tot een soepel deeg en laat het in een afgedekte kom rusten op een warme plaats gedurende minstens 1 uur.
- Verwarm de melk, het water en de boter voor het deeg in een pannetje tot de boter gesmolten is en het melkmengsel lauwwarm is.
- Voor de vulling: Doe de rijst in een steelpannetje, voeg hieraan de slagroom, kokosmelk, suiker en melk aan toe. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met de achterkant van je mes alle zwarte zaadjes eruit. Voeg dit toe aan de rijst.
- Zet je pannetje op vuur en breng het vervolgens aan de kook, laat het op laag vuur 20 minuten doorkoken om af en toe roeren. Draai daarna het vuur uit en laat de rijstvulling afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met boter.
- Bestuif je aanrecht met wat tarwebloem en rol daarom je deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Bekleed hiermee je beboterde vorm.
Rol met je deegroller over de randen om het overtollige deeg af te snijden. - Spatel de rijstvulling nu uit in de bakvorm en strijk het glad.
- Bak het nu af gedurende 40 minuten in de oven.
Haal de taart daarna uit de vorm en laat het afkoelen op een taartrooster. Serveer de taart op kamertemperatuur en garneer met slagroom en pure chocolade. Ik heb de chocoladeflinters gemaakt door met een dunschiller over de zijkant van een reep pure chocolade te schaven.
Patricia
Eh…. en wanneer gebruik je de eieren??