Indonesische Ajam Smoor
Posted on: 15 juni 2016, by : Kim Sap
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten

Indonesische Ajam Smoor

Als ik aan de Indonesische keuken denk, dan begint mijn hart sneller kloppen. De Indonesische keuken is één en al smaaksensatie. De gerechten triggeren je smaakpapillen, ruiken geurig en zien er kleurrijk uit.

Ajam smoor is een recept dat ik uiteindelijk te danken heb aan mijn overgrootoma, oma B. Die heeft het recept weer overgedragen aan mijn oma, mijn oma weer aan mijn moeder en mijn moeder weer aan mij. Iedereen wordt altijd dol enthousiast van dit gerecht en waarom zou ik niet meer foodielovers er blij mee maken?

Iedereen die aan de Indonesische keuken denkt, denkt aan uren, misschien wel dagen zwoegen in de keuken. In de meeste gevallen is dat wel zo, maar dit gerecht heb je binnen een handomdraai gemaakt. Ideaal voor als je ‘s avonds uit je werk of yoga komt en je nog moet koken. Dit kipgerecht kan binnen 30 minuten bij jou op tafel staan. Voor de meeste foodlovers is dat een korte kooksessie.

Daarnaast geen gedoe met vreemde kruiden met moeilijke namen, die je daarna nooit meer gebruikt. Alle kruiden die in dit gerecht gebruikt worden, zijn bij iedereen bekend of ligt bij jou thuis. Het is een makkelijk, maar bijzonder smaakvol gerecht waar je veel mensen heel blij mee maakt en vooral jezelf!

Ingrediënten Indonesische Ajam Smoor

  • 1 kilo kippendijen, drumsticks of kippenpoten
  • 2 grote uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 3 gesneden stukken gember (2 cm)
  • 1 rode peper
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 8 flinke eetlepels ketjap manis
  • Klein kopje warm water
  • Peper
  • Zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Snipper de uien, hak de knoflook fijn en snij de peper in dunne ringetjes. Snij daarnaast 3 stukken van een gember af (2 cm).
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en fruit de ui aan. Bak op het laatst de knoflook (anders wordt deze bitter), de peper en de gember mee.
  • Doe de kip erbij en bak de kip aan beide kanten bruin.
  • Doe dan de ketjap manis erbij plus een klein kopje warm water.
  • Maak het op smaak met kippenbouillon, zout en peper.
  • Doe een deksel op de pan en laat het 30 minuten zachtjes sudderen. Wil je de kip malser hebben en wil je graag dat de saus goed in de kip getrokken is? Laat de kip dan 45 minuten sudderen.
  • Wil je dit gerecht extra bijzonder maken? Doe er dan een theelepeltje gemalen steranijs in, voor een nog intensere smaakbeleving.

Selamat Makan! (eet smakelijk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie