Een lekker frisse salade die meestal op feestjes, feestdagen en verjaardagen wordt geserveerd. Maar ook lekker fris bij een zomerse barbecue. Het is bekend om de roze kleur! Deze wordt bereikt door het gebruik van rode bieten. Het is heel makkelijk om te maken en het smaakt het beste als het lekker koud is! Een dag van tevoren maken is daarom beter want dan trekken alle smaken er lekker in. Ik maak het altijd een beetje op gevoel. Proef daarom ook altijd of je vind of de salade romig of zuur genoeg is. Onderstaande ingrediënten zijn voor een volle grote ovenschaal, daar kun je makkelijk 12 porties uit halen.
Wat heb je nodig:
4 a 5 grote aardappels
250 gram kipfilet
4 bolletjes lonthai
2 laurierblaadjes
2 kleine maggiblokjes
zout
1 klein blikje mais
3 volle eetlepels zilveruitjes
4 augurken
3 hardgekookte eieren
5 volle eetlepels mayonaise of halvanaise
1 klein potjes rode bieten
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in in 20 minuten gaar in gezouten water.
- Doe de kipfilet in een steelpannetje, vul deze met water tot deze ruim onder water staan. Doe de lonthai, de laurierblaadjes en de maggiblokjes bij het water.
- Kook de kipfilet gaar in zo’n 25 minuten.
- Wanneer de kipfilet gaar is leg je deze apart in een bord om af te koelen, daarna pluis je de kip in kleine stukjes.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
- Doe de augurken, zilveruitjes en de rode bieten in de keukenmachine en maal deze. Maak het niet te fijn, het is wel zo mooi om nog een beetje stukjes te zien. (Als je dit liever hebt dan kun je natuurlijk ook alles fijnsnijden met een mes)
- Laat de maiskorrels uitlekken.
- Meng daarna de gestampte aardappels met de gesneden augurken, zilveruien en bieten, de mayonaise en de mais.
- Schep alles goed om. Proef of je de salade genoeg op smaak vindt.
- Doe de salade in een platte schaal en dek het af met plastic folie. Laat dit een aantal uren goed afkoelen in de koelkast.
Variatietip:
Je kunt eventueel een frisse groene appel meeraspen en door de salade mengen voor een exra frisse toets. Wat ik persoonlijk eigenlijk wel heel lekker vind is om in het water waarin je de kipfilet gaar kookt een hele madame jeanet mee te koken, deze geeft de smaak dan af aan de kip zonder dat je kip heet wordt! (Let op; zorg wel dat je peper heet blijft dan!)

Geef een reactie