Is er wel een perfecte manier om een kopje thee te maken zodat iedereen dit lekker vindt. Nee helaas, dat is er niet. Bij thee gaat het heel erg om een ieders persoonlijke voorkeur. Zoveel mensen, zoveel wensen…
Toch zijn er een aantal regels die ik met je wil delen, om je kopje thee nog lekkerder te kunnen maken. Tot voor kort dronk ik geen groene thee, Ik vond het smerig en bitter, ik vroeg me af hoe mensen hem dronken. Totdat ik erachter kwam dat ik hem helemaal verkeerd bereidde. Zoals ik hem nu maak is de thee helemaal niet bitter. Elke theesoort heeft zijn eigen kenmerken en wil daar ook naar behandeld worden.
Zwarte thee bevat cafeïne, een kop thee bevat 30 mg. Cafeïne heeft een oppeppende werking. Cafeïne zit ook in koffie maar dan maar liefst 80 mg, zwarte thee bevat dus aanzienlijk minder cafeïne. Zwarte thee heeft een krachtige smaak. het is de meest bekende theesoort en wordt over de hele wereld het meest gedronken.
Groene thee zou vele werkingen hebben en er komen er naar mijn idee alleen maar meer bij. Er lopen steeds meer onderzoeken naar welke effecten groene thee heeft op je lichaam. Zo zou groene thee je insuline en bloedsuikerspiegel beter reguleren, het verlaagt je LDL-cholesterol en het zou een hongerstillend effect kunnen hebben. Wat er waar van is weet ik niet. Als je groene thee op de verkeerde manier bereidt zal deze heel bitter smaken. De blaadjes van de groene thee worden na het plukken alleen maar gestoomd. Op het moment dat je hier water op giet wat net van de kook komt, verbranden deze blaadjes (wat dus de bittere smaak geeft). Maar daarover straks meer.
Witte thee heeft een hele zachte en bloemige smaak. Net als groene thee bevat deze veel anti-oxidanten. De bereiding van witte en groene thee is hetzelfde, maar witte thee mag je langer laten trekken. Tot zover komen de effecten van witte en groene thee ook met elkaar overeen.
Tot zover de uitleg over de verschillende theesoorten. Verder wil ik je nog enkele gouden regels meegeven over hoe je elke theesoort nu moet bereiden.
Theesoort | Temperatuur in graden | Duur trektijd |
groene thee | 70 tot 80 | 2 tot 5 minuten |
zwarte thee | 100 | 3 tot 5 minuten |
witte thee | 65 tot 80 | 2 tot 4 minuten |
Gouden tips voor het zetten van een kopje perfecte thee:
- Laat de thee niet langer trekken dan nodig, want hier wordt je thee bitter van.
- Verwarm je kopje of theepot voor het bereiden van de thee.
Dit doet je heel makkelijk door er kokend water in te gieten en dit even rond te laten walsen om je kop of pot spoelen. Dit gooi je daarna weer weg. - Een theepot kun je beter niet schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen. Sommige theepotten mogen in de vaatwassen, maar dit verschilt per merk. Ik maak mijn theepot altijd schoon na het ontkalken van de waterkoker, het water giet ik dan in de theepot en laat hem dan even staan. Hierna goed omspoelen en omgekeerd laten drogen op een schone theedoek. Zet je thee wel altijd in een schone pot.
- Gebruik altijd vers kraanwater, vers kraanwater bevat namelijk meer zuurstof dan water wat reeds gekookt heeft. Als je thee maakt met “oud” water, bestaat de kans dat je thee minder smaak heeft.
- Maak je kopje thee met aandacht, zet niet de waterkoker aan en loop weg. Elke theesoort heeft een andere temperatuur nodig om het beste tot zijn recht te komen (zie tabel hierboven voor meer uitleg). Hoe weet je nu welke temperatuur je water heeft, dat weet je eigenlijk niet, tenzij je met een thermometer gaat meten, maar dan wordt een kopje thee zetten wel erg ingewikkeld. Water heeft een kookpunt van 100 graden. Dit is perfect voor een kopje zwarte thee dus. Je hoort aan je waterkoker/ fluitketel wanneer deze gaat koken, eigenlijk zul je hem dan voordat hij gaat koken uit moeten zetten. Mocht je dit punt nu gemist hebben, dan is er nog geen man overboord. Water kun je namelijk altijd terugkoelen. Vul dan je kopje of theepot voor een kwart met koud kraanwater. Schenk hem daarna vol met driekwart water want net gekookt heeft. Op deze manier kun je dus je groene thee zetten. Je zult merken dat het wel echt verschil maakt.
- Zorg dat de thee of je theezakje altijd al in je kopje of pot zit als je er water bij giet.
- Wanneer je thee klaar is doe je er op laatst melk, suiker of citroen bij. Uiteraard gebruik je nooit melk en citroen samen, want hierdoor scheurt je melk. Ik zou zeggen op het laatst maar daar zijn de meningen ook verschillend over. Ik doe het dus niet in het begin want dan breng je de temperatuur van het water al naar beneden door de koude melk, tenzij je natuurlijk verwarmde melk gebruikt.
Aangeraden wordt om thee te drinken in zijn meest pure vorm, dus zonder deze toevoegingen. - Losse thee geeft meer smaak dan thee uit zakjes. Dit verschil proef je echt.
Geef een reactie