Een gezond en verantwoord tussendoortje, het is heel snel klaar en je kunt er 15 repen uithalen. Je kunt ze een weekje in de koelkast bewaren. Maar invriezen gaat heel goed; ‘s morgens kun je ze uit de vriezer halen en je hebt een vers tussendoortje voor een werkdag.
Omdat je het zelf maakt weet je wat erin zit, en ben je er zeker van dat je geen verborgen suikers binnen krijgt. Ik gebruik voor mijn repen een mix van gedroogd fruit, zaden en noten. Als gedroogd fruit koos ik voor dadels, ik kon alleen de ontpitte dadels vinden, die zijn vaak wat droger, daarom heb ik ze eerst laten wellen in wat gekookt water. Daar worden ze wat zachter van.
Verder gebruikte ik lijnzaad; een superfood. De lijnzaad heb ik ook geweld in wat heet water, hierdoor merk je dat het een soort van gel-achtige substantie wordt. De zaadjes geven een soort van slijm af. Hierdoor krijgen de zaadjes een darmledigende werking. Ze hechten namelijk aan de inhoud van je darmen en zullen daardoor makkelijker je lichaam verlaten. Des te meer reden om zo een reep dagelijks op te nemen in voedingspatroon.
Als je eenmaal een van deze zelfgemaakte repen hebt geproefd, zul je er nooit meer eentje in de winkel willen kopen.
Wat heb je nodig voor 15 repen:
1 grote rijpe banaan
sap van 1 sinaasappel
2 volle eetlepels honing
2 eetlepels neutrale olie (ik koos voor kokosolie, maar zonnebloemolie werkt net zo goed)
275 gram havermout
Onderstaande ingrediënten kun je naar keuze invullen, ik gebruikte:
150 gram dadels (deze geven ook een binding aan de havermout massa)
125 gram ongebrande cashewnoten
75 gram lijnzaad (geweld gedurende 20 minuten in heet water)
50 gram zonnebloempitten
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Prak de banaan met een vork fijn. Hak de noten grof door.
- Pureer de dadels met 2 eetlepels water in de keukenmachine tot een massa waar geen grote stukjes meer in zitten.
- Verwarm de honing zodat deze goed oplost in de olie, mix hierbij het sinaasappelsap en de banaan. Dit zijn alle natte ingrediënten, en nu kun je alle droge ingrediënten erbij doen.
- Mix het geheel even goed door met een houten lepel.
- Bekleed je bakblik met bakpapier en doe je mix daarin. Ik heb een bakblik van 20 x 20 cm gebruikt. Maar heb je een ovenschaal dan werkt dat ook prima hoor.
- Het is een stevige massa dus het zal niet uitlopen in de oven.
- Bak het geheel af in 30 minuten in de oven.
- Laat het eerst wat afkoelen en snij het daarna met een scherp mes in gewenste maat.
- In de koelkast kun je de repen een week bewaren, in de vriezer wel enkele maanden.
Variatietips:
Je kunt alle noten en zaden gebruiken die je wilt. Dit geldt ook voor gedroogde vruchten, ik heb de repen namelijk ook al eens gemaakt met gedroogde cranberry’s en gedroogde abrikozen
Roshie
Wat een gezond en eiwitrijk recept, ik ga het uitproberen!
Peetje
Jazeker Roshie, echt het proberen waard!