Ohhhhhh, wat hou ik van Indiase zoetigheden (mithai). Maar door al het suiker en vaak ook het frituren kunnen ze best machtig zijn. Bovendien niet erg goed voor de lijn.
Ik heb een variant om met jullie te delen die op de die heerlijke balletjes die in de siroop gedrenkt zijn lijken. En minder bewerkelijk omdat je niet al die balletjes hoeft te rollen. Deze cake is warm lekker, maar na een dag eigenlijk nog lekkerder, maar dan moet hij het wel tot aan de volgende dag overleven.
Net zo zacht en sappig als die balletjes maar dan een stuk lichter. Op de foto hieronder van de aangesneden cake zie je dit heel goed. Een van mijn beste uitvindingen ooit, al zeg ik het zelf!
Je maakt eerst een cake, het enige verschil is dat je de ingrediënten toevoegt die de klassieke smaakmakers zijn voor de gulab jamun zoals kardemom, melkpoeder, vanille.
De melkpoeder geeft er zo een romige touch aan, echt zo lekker!
Als de cake klaar is doordrenk je het met de identieke ingrediënten die je gebruikt voor de siroop: rooswater, kardemom, kaneel en saffraan.
Tadaaaaa, het resultaat is dat je dezelfde smaak hebt maar een totaal andere bereidingswijze!
Lees wel het recept goed door want het zijn best wel wat stappen.
Wat heb je nodig:
Voor de cake:
boter om je vorm mee in te vetten
225 gram bloem
50 gram melkpoeder
225 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
250 gram suiker
1 theelepel kardemompoeder
½ theelepel zout
1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
4 eieren
Voor de siroop:
225 gram suiker
275 ml water
½ theelepel saffraan
8 gekneusde kardemompeulen
1 kaneelstokje
1 theelepel rooswater
2 theelepel verse limoensap
Voor de glazuur:
150 gram poedersuiker
+/- 50 ml van de bereide siroop
Ter garnering wat fijngehakte pistachenootjes
Wat ga je doen:
-Verwarm de oven voor op 165 graden en plaats je rooster onder het midden van de oven.
-Roer de boter zacht in een mixer en voeg daarna de suiker toe.
-Mix het even door elkaar totdat de suiker goed is opgenomen, daarna mogen de vanille, het zout en de kardemompoeder erbij.
-Na dit even gemixt te hebben mag de melkpoeder en het bloem erbij.
-Mix het even door en daarna mogen de eieren er een voor een erbij. Mix opnieuw na elke ei die je hebt toegevoegd. Gedurende 3 minuten mix je alles op de hoogste stand door elkaar.
-Doe het beslag in de vorm en strijk het glad.
-Bak het daarna gedurende 1 uur in de oven. Check na 1 uur met een satéprikker of je cake gaar is. (Als de prikker er droog uitkomt is je cake gaar, zit er beslag aan je prikker? Laat hem dan nog 5 minuten langer bakken en check daarna opnieuw)
– Op het moment dat de cake in de oven staat maak je de siroop. Hou de limoensap en rooswater apart en meng alle overige ingrediënten met elkaar in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer goed totdat alle suiker is opgenomen, anders gaat het onderin de pan aanbranden.
– Laat het 10 minuten doorkoken en haal het daarna van het vuur.
– Verwijder het kaneelstokje en de kardemompeulen. Voeg daarna de limoensap en rooswater toe.
-Als de cake gaar is prik je er met een satéprikker gaatjes in, dit moeten er flink wat zijn omdat door de gaatjes de siroop wordt opgenomen onderin de cake, leef je uit dus!
– Hou ongeveer 50 ml van de siroop apart voor het glazuur.
-Giet de overige siroop over de cake, wacht even totdat alles is opgenomen en ga dan door. Al het siroop mag eroverheen gegoten worden.
– Laat de cake minstens 1 uur afkoelen in de vorm voordat je deze verwijdert.
– Daarna maak je de glazuur door de poedersuiker en de overgebleven siroop te mengen met elkaar met een garde, let op! Dit moet je een beetje op gevoel doen, het glazuur moet makkelijk van je garde afglijden maar zeker niet te dun zijn. Ook niet te dik want dan glijdt het niet mooi en verdeelt het niet over je cake.
Giet de glazuur over de top van de cake. Bestrooi daarna direct de pistachenootjes erover.
Zeg nou zelf, is het geen plaatje?
Geef een reactie