Snacken is goed voor je!
Even serieus, het is echt goed voor je. Als je regelmatig wat eet, blijft je spijsvertering en je stofwisseling namelijk op gang. Je voorkomt hiermee dat je suikerspiegel in het bloed ineens zodanig gaat dalen dat je alleen maar zin krijgt om zoete dingen te gaan snaaien, en dat je lichaam alleen maar meer insuline gaat aanmaken. Ook niet geheel onbelangrijk, je voorkomt hiermee dat je lichaam in een soort van spaarstand gaat werken. Maar goed, hoe kunnen we er nu voor zorgen dat je de goede dingen eet, dus gezonde en verantwoorde tussendoortjes.
Hieronder een aantal tips waarmee we je kunnen helpen.
HAVERMOUT:
Havermout bevat veel vezels, vezels zorgen ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt, dus dat je minder snel honger krijgt, deze superfood zorgt er door zijn vezels bovendien voor dat je darmen van binnen lekker schoongeborsteld worden. Plus het geeft langzaam energie af, in tegenstelling tot de snelle geraffineerde suikers in vele producten. Maar als je aan havermout denkt, denk je vaak aan de pap, maar wist je dat je er ook lekker mee kunt bakken? Bak eens een hele lading van deze koekjes of deze havermoutrepen, je kunt ze namelijk gewoon in de vriezer bewaren, en neem elke ochtend een bevroren snack mee naar je werk of naar school. Een verantwoord tussendoortje dus!
FRUIT:
De meest voor de hand liggende snack: fruit. Fruit is rijk aan vezels en zit barstensvol vitamines. Wie kreeg als kind niet altijd een stuk fruit mee naar school als 10-uurtje? Nog steeds is het uitermate geschikt als snack. Maar je kunt er ook andere dingen mee doen. Wat dacht je van een lekkere fruit smoothie? Uiteraard kun je verschillende vruchten ook aan een satestokje rijgen en je hebt makkelijk een regenboogspies. Dit ziet er ook nog eens heel leuk uit!
GROENTE:
Groentes bevatten wederom enorm veel vezels, vitamines en mineralen. Bovendien bevatten veel groentesoorten ook nog eens enorm veel vocht, zo bestaat een komkommer voor 90% uit water. Bovendien bevatten ze ook nog eens weinig calorieën. Snackkomkommers, snoeptomaatjes en snoeppaprikaatjes zijn heerlijke gezonde en verantwoorde tussendoortjes. Als je een bakje cherrytomaatje op je bureau neerzet terwijl je aan het werk bent, snoep je zo het hele bakje leeg? En het fijne is dat het ook nog eens een bijdrage levert aan je 2 ons groente per dag. Maak eens ook lekker met een dipsausje op basis van yoghurt of kwark. Lekker voor thuis voor de bui. Of wat dacht je van cherrytomaatjes met een bolletje mozzarella en een blaadje basilicum?
ZUIVELPRODUCTEN:
Zuivelproducten zijn rijk aan eiwitten. Eiwitten leveren onder andere een bijdrage aan de opbouw en het behoud van de spiermassa, niet geheel onbelangrijk als je een fanatieke sporter bent dus. Veelvuldig eiwitten eten zorgt ervoor dat je dus niet in gewicht aankomt. Eiwitten zorgen ervoor, net als vezels, dat je langer een verzadigd gevoel houdt, dus dat je langer vol zit waardoor je minder snel geneigd bent ongezond te gaan snacken. Waar kun je deze eiwitten nu in vinden?
Eigenlijk zijn er ook nog 2 soorten eiwitten:
Dierlijke eiwitten:
Deze kom je tegen in producten die van dieren afkomstig zijn, zoals zuivel, vlees, vis en eieren.
Plantaardige eiwitten:
Deze zitten vooral in volkorenproducten, peulvruchten, graanproducten en noten.
Er is dus niks mis met een een bakje yoghurt, een hardgekookt eitje of een lekker cappucino van opgeklopte magere melk!
NOTEN:
Noten bevatten naast eiwitten ook veel vetten. Oei, denk je dan… Hoe kan het dan een gezond tussendoortje zijn? Noten leveren onder andere ijzer, vitamine E en B-vitamines. Het zijn daarom volwaardige vleesvervangers, niet geheel onbelangrijk voor vegetariërs om te weten dus. In noten zit vooral veel onverzadigd vet.
Er zijn 2 soorten vetten:
Onverzadigde vetten kun je onthouden door de O van Oké. En verzadigde vetten, deze kun je onthouden door de V van verkeerde vetten. Noten bevatten dus veel onverzadigde vetten. Deze vetten helpen je je onder andere je cholesterol te verlagen. Daarom is er niks mis mee om een handje nootjes te eten zo nu en dan. Kies dan wel liever voor de geroosterde variant in plaats van de gebakken.
Mocht je naar aanleiding van bovenstaand artikel nog vragen hebben, neem dan contact met mij op.
Geef een reactie