Als kind vond ik het nooit lekker, maar de laatste jaren is dit wel een van mijn favoriete groentes geworden. Pompoen is sowieso een veelzijdige groente, gestoofd, in soep, in taarten en cakes, geroosterd in de oven, noem maar op.
Deze groente is lekker bij roti en kip en masala. Het zoete van de pompoen geeft een lekkere tegenhanger tegen de kruidige smaak van masala. Ik heb nu voor 2 personen een halve gebruikt, een aangesneden blijft een week goed in de koelkast verpakt in vershoudfolie. Het bovenste deel van de pompoen bevat het meeste vruchtvlees, in het bolle deel zitten de zaadlijsten in een holte. Vind je het nou teveel werk om de pompoen de snijden, dan kun je hem ook fijnmaken in een keukenrobot met de rasp.
Wat heb je nodig:
½ flespompoen
1 ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
⅓ theelepel zout (zie serveertip)
- Schil de pompoen en snij deze in stukjes.
- Snipper de ui en snij de knoflook in schijfjes.
- Verhit de olie in de pan en bak hierin de ui en de knoflook goudbruin.
- Doe de pompoen erbij en het zout en bak dit even mee.
- Dan kan de deksel op de pan en laat je het geheel stoven onder regelmatig roeren.
- Kijk regelmatig of er genoeg vocht in zit, anders doe je er een scheutje water bij.
- Soms is dit dus echt niet nodig omdat er bepaalde soorten pompoen zijn die van zichzelf heel veel vocht bevatten.
- Na ongeveer 20 minuten merk je dat de pompoen heel zacht is geworden, maak de grovere stukjes eventueel nog met de achterkant van je lepel fijn.
- Mocht er nu nog veel vocht in zitten, probeer dit dan te laten verdampen door het vuur op de hoogste stand te zetten en regelmatig te scheppen. Je kunt hier het beste wel bij blijven staan, want soms verdampt het vocht heel snel.
Variatietip:
Je kunt de vis ook bereiden met droge vis, zo wordt het in Suriname van oudsher gegeten. Kun je geen droge vis vinden? Dan kun je eventueel ook gerookte forel of makreel gebruiken. Bak deze dan mee in het begin voordat je de pompoen erbij doet. Ook lekker om een tomaat in blokjes te snijden en deze even mee te bakken in de ui en knoflook.
Serveertip:
Pompoen moet ik altijd even proeven voor het serveren. Soms slinkt het namelijk zo veel dat je al snel te veel zout erin hebt. Beter is om daarom ook eerst een beetje van het zout erbij te doen. Mocht het daarna niet genoeg zijn, dan kun je er altijd meer bij doen. Merk je nu dat je pompoen niet zoet is, dan speel ik wel eens vals door er een theelepel suiker bij te doen.
Geef een reactie