Gulab jamun, Surinaamse
Posted on: 21 december 2014, by : Peetje
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten

Gulab jamun zijn heerlijke zachte deegballetjes met kokos die gefrituurd worden en daarna met hete suikerstroop worden overgoten. Ze worden geserveerd op religieuze Hindoestaanse feestdagen en feesten. De bereidingswijze vergt wel wat tijd, omdat alle balletjes met de hand gemaakt worden, daarom worden ze ook wel in grote hoeveelheden gemaakt. Dit recept is goed voor zo’n 60 stuks.

Wat heb je nodig voor 60 stuks:
100 gram melkpoeder
800 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram suiker + 1 theelepel suiker
½ verse kokosnoot
100 gram gesmolten boter
ongeveer ½ liter melk
1 theelepel gist
1 liter zonnebloemolie om te frituren

Siroop:

  • 250 ml water
  • 400 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Gebruik het kokos van een halve verse kokosnoot en maal deze fijn in een keukenmachine. meer mag uiteraard ook.

Warm een beker melk op tot lauwwarm temperatuur en los hierin de suiker en gist op. Laat dit even terzijde staan tot de gist begint te schuimen.

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker, de melkpoeder, de gesmolten boter en de kokos. Giet de melk-gistoplossing hierbij en kneed het samen met de overige melk tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt met een theedoek een aantal uur rijzen.

Gulab jamun, Surinaamse

Maak nu kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen je handen uit in de vorm zoals aangegeven op de foto.

Gulab jamun, Surinaamse

Verwarm de olie op middelhoog vuur. Bak de jamuns in de olie. Ik bak er niet teveel in 1 keer. Anders koelt de olie te snel af. Niet te hoog vuur anders zijn ze van binnen niet gaar en van buiten al te donker. Ik had het vuur helemaal zacht gedraaid. De jamuns verdubbelen in grootte tijdens het bakken.

Gulab jamun, Surinaamse

Als alle jamuns gefituurd zijn kun je stroop maken om de jamuns in te “coaten”. Meng hiervoor alle ingredienten met elkaar, roer even totdat alle suiker is opgelost en breng het aan de kook. Wanneer de siroop een structuur heeft bereikt dat hij in dikke druppels aan je lepel blijft hangen dan is de siroop klaar.

Gulab jamun, Surinaamse
Giet dit over de gebakken jamuns en schep het goed om zodat alle jamuns bedekt zijn met de suikerstroop. Maak eventueel klevende jamuns los van elkaar. Je kunt de jamuns tot 2 weken bewaren als ze je goed luchtdicht verpakt.

Gulab jamun, Surinaamse

Gulab jamun, Surinaamse

 

Gulab jamun, Surinaamse

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie