Peulvruchten zijn heel gezond voor je. Ze bevatten veel eiwitten en zijn daardoor heel erg geschikt voor vegetariërs of mensen die gewoon minder vlees eten. Het is heel simpel te bereiden en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. De tactiek is dus eigenlijk om de erwten te koken totdat ze helemaal brij worden. En dit is lekker met rijst en groente. Prima vleesvervanger dus! Ik heb nu gekozen voor verschillende erwten, deels gele spliterwten en deels gepelde mungbonen, maar je kunt daal maken van elke soort peulvruchten.
Wat heb je nodig:
300 gram gele spliterwten
50 gram gepelde mungbonen (deze kun je bij een toko halen)
1 grote ui
5 tenen knoflook
1 liter water
1 theelepel kurkuma
1 theelepel zout
3 eetlepels zonnebloemolie
- Was de peulvruchten goed schoon onder stromend water totdat het water helder is.
- Doe ze daarna in een pan en vul de pan met water, ik heb met deze hoeveelheid iets meer als een liter daal kunnen maken.
- Breng dit aan de kook.
- Verwijderd de schuimlaag met een pollepel en doe het zout, kurkuma erbij.
- Snij de halve ui en 3 tenen knoflook fijn, doe dit erbij en breng dit aan de kook.
- Matig het vuur en laat de daal zo’n 45 minuten gaar koken.
- Snij nu de andere helft van de ui fijn en de overige tenen knoflook.
- Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak hierin de ui en knoflook goed bruin.
- Waarschijnlijk denk je nu dat het aangebrand zal smaken maar niets is minder waar, als je de ui en knoflook goed bruin bakt, geeft dit des te meer smaak aan de daal.
- Doe de gebakken ui en knoflook nu bij de daal en schep een pollepel daal terug in de koekenpan om de olie en dergelijke helemaal goed met de daal te mengen, dit zijn allemaal natuurlijke smaakmakers.
Serveertips:
Serveren met rijst en groente en je hebt een volwaardige vegetarische maaltijd.
Het is overigens lekker om een hele madame Jeanet mee te koken met de daal vanaf het moment dat het eerste ui erin gaat. Laat deze dan zachtjes meekoken en het zal je daal een extra lekkere smaak geven. Zorg ervoor dat deze niet kapot gaat anders wordt je daal heet!.
Geef een reactie