BB met R, oftewel bruine bonen met rijst, met kip en groente.
Wederom een gerecht wat hier wekelijks op het menu staat, omdat het zo lekker is, lekker makkelijk en gezond.
Bruine bonen zijn heel gezond, ze bevatten heel veel eiwitten, zodat ze goede vleesvervangers zijn. Ook bevatten ze zeer veel vezels, wat erg goed is voor de stoelgang. Ze bevatten weinig calorieën en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.
Bovendien zit er ook nog erg veel ijzer in.
Ik heb wel eens een poging gedaan om verse bruine bonen te maken, met verse bedoel ik dan de gedroogde bonen. Om eerlijk te zijn vond ik het erg lang duren en was de smaak niet beter of zelfs minder dan dat ik bonen uit een potje gebruik.
Voor mij volstaan de potjes dus gewoon.
Je kunt de bruine bonen ook met kip erin maken, met stukjes kipfilet dus of zelfs kippenpootjes. Dat is overigens ook echt lekker! Voor nu maak ik de vega variant, maar die andere zullen zeker ook nog wel op de site komen te staan.
Wat heb je nodig:
1 potje bruine bonen van 370 gram
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
zonnebloemolie
2 maggiblokjes
1 ½ theelepel tomatenpuree
1 kleine tomaat, fijngesneden
3 takjes selderij
1 a 2 schijfjes laos of ½ theelepel laospoeder
1 groot laurierblaadje of 2 kleinere
6 bolletjes piment (lonthai) of ½ theelepel pimentpoeder
zwarte peper
zout
Wat ga je doen:
Verhit de olie in een pan en bak de uien en de knoflook goudbruin
Vervolgens mag de tomatenpuree, maggiblokjes, tomaat, laurier, laos en piment erbij.
Je uienmengsel gaat nu al heerlijk ruiken.
Bak dit even op een laag vuurtje en vervolgens mag de gehele inhoud van het potje bruine bonen erbij. Je hoeft het dus niet onder de kraan schoon te spoelen eerst.
Vul het potje weer voor ¾ met water uit de kraan, doe de deksel weer op het potje, even goed schudden en dan mag het water in de pan erbij.
De selderij mag er ook bij, breng op smaak met peper en zout en breng al roerende aan de kook.
Laat met een deksel op de pan op een laag pitje 10 tot 15 minuten doorkoken terwijl je af en toe roert.
Serveer het met rijst, groente en eventueel geroosterde kip
![](https://foodielovesfood.nl/wp-content/uploads/2020/05/Bruine-bonen-1024x683.jpg)
Geef een reactie