Een heerlijk gerecht, vegetarisch, dus wordt wederom op veel Hindoestaanse feesten geserveerd. Althans, vegetarisch want ik doe er geen ei in maar sommige meeste mensen wel. Hoofdingrediënten zijn cassave en kokos. Makkelijk te maken, iedere keer als ik het sta te maken denk ik: “Pakje van dit, blikje van dit en klaar is kees”. Bojo is wel de volgende dag lekkerder om te eten, maar dan wel op kamertemperatuur, ik vind het niet lekker als het koud is en net uit de koelkast komt. Bojo moet een lekker zachte structuur hebben. En (niet geheel onbelangrijk) vooral lekker veel smaak. Een beetje romig van smaak zou je haast kunnen zeggen.
Toen ik klein was kreeg ik overal bojo met krenten en rozijnen en vooral veel kaneel te eten. Ik voeg alleen maar een vleugje kaneel toe. Mijn variant is zoooveeel lekkerder als dat. Vooral omdat ik niet van rozijnen hou, die heb ik dus ook vervangen door amandelstaafjes, deze zorgen ook voor een lekkere bite in de bojo. Mijn “geheime” ingrediënt is custard, dit zorgt voor een mooie gele kleur van de bojo. Ik heb nu een halve kilo cassave gebruikt, maar als je veel eters verwacht kun je de hoeveelheden natuurlijk ook gewoon verdubbelen. Met dit recept kun je ongeveer 24 stukken maken. Bojo is wel vrij machtig, dus ik zou de stukken niet te groot maken.
Wat heb je nodig:
400 gram geraspte kokos (uit de diepvries is lekkerder dan de gedroogde)
1000 gram geraspte cassave
3 eetlepels custard
250 gram suiker
100 gram amandelstaafjes of amandelschaafsel
3 theelepels amandel essence
2 zakjes vanillesuiker
1 blik gecondenseerde melk
400 ml kokosmelk
boter om in te vetten en de bojo te bestrijken.
1/2 theelepel kaneel
snufje zout
muisje ter decoratie
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakblik in met boter.
- Geraspte cassave kun je in de meeste toko’s kopen. De ontdooide cassave doe je in een ruime kom.
- Hier mogen de overige ingrediënten bij.
- Meng dit goed door elkaar. Nu mag het mengsel in je beboterde bakblik.
- NB: De hoogte van mijn bakblik is 4 cm en deze was ongeveer voor ongeveer ¾ deel gevuld, dus ongeveer 3 cm hoog. Mijn bojo was in een uur gaar. Indien je meer massa hebt kan het zijn dat dit langer nodig heeft in de oven, dit is wel iets om rekening mee te houden.
- Om te voorkomen dat je bojo te donker wordt kun je deze afdekken met aluminiumfolie (hij gaart dan wel gewoon door).
- Prik er met een satéstokje in, als deze er droog uitkomt is je bojo klaar.
- Bestrijk hem nu met een laagje boter, bestrooi met muisjes en laat hem nog 5 minuten in de oven staan.
- Dit doe ik omdat er niets zo irritant is als je bij elke hap bojo die je neemt, de muisjes over de vloer rollen in je woonkamer, door eerst met de boter te bestrijken creëer je een soort “lijmlaagje” voor de muisjes en plakken ze aan de bovenlaag van je bojo.
Variatietips:
Je kunt de bojo dus ook maken met krenten en rozijnen. Voor de liefhebbers kun je deze zelfs nog even weken in wat rum. Wat ook lekker is om stukje ananas door de bojo te doen, voor een nog tropische twist!
Geef een reactie