Een lekker zacht broodje gevuld met een plakje cheddar kaas en pittig gekruid gehakt.
De kaas smelt dan lekker zo door je vleesvulling heen, waardoor het een heerlijk gerecht wordt. Als gehakt heb ik ik kip gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke gewenste vleesvulling nemen. Het broodje is lekker zacht, ik heb hem tijdens het bakken in een anti-aanbak koekenpan even wat bestreken met wat olie. Van oorsprong is dit een Marokkaanse gerecht en wordt er hiervoor een fijne griesmeel (smida) gebruikt. Ik had dit niet en heb de gewone griesmeel gebruikt werkte prima! Nu heb ik de broodjes gevuld en daarna afgebakken, maar je kunt ook alleen de broodjes maken en de vulling apart serveren uiteraard.
Wat heb je nodig voor 4 broodjes:
250 gram bloem
50 gram griesmeel
1 theelepel suiker
½ theelepel zout
100 ml lauw water
100 ml lauw melk
¾ theelepel gedroogde gist
Voor de vulling had ik
250 gram gehakt
½ rode paprika
klein blikje mais
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel tomatenpuree
½ groentebouillonblokje
1 peper
4 plakjes cheddar kaas
zout en peper
fijngesneden peterselie
- Als eerste gaan we het deeg kneden, dit heeft namelijk wel enige tijd nodig om te rijzen.
- Doe de bloem en griesmeel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi aan de buitenkant het zout erop. Los de gist en het suiker op in de melk en laat dit eventjes staan.
- Giet vervolgens de melk in het kuiltje en begin te kneden. Scheutje voor scheutje kun je het water erbij doen, doe dit niet alles in een keer want dan heb je kans dat je deeg te zacht wordt.
- Kneed het tot een soepel en glad deeg. Gebruik eventueel wat meer of wat minder water.
- Vet de binnenkant van een schaal in met een stukje keukenpapier waar je een paar druppels olie op hebt gedaan. Leg de deegbal hierin, dek het af met huidhoudfolie en een theedoek die je nat hebt gemaakt onder de warme kraan.
- Laat dit op een warme plek rijzen gedurende een paar uurtjes.
- Nu de vulling; deze kun je gelijk maken want die moet namelijk afgekoeld zijn wanneer je de batbot gaat vullen. (Anders gaan de broodjes kapot)
- Fruit de ui aan wat olie, pers de knoflook uit en doe deze erbij alsook de fijngesneden peper, als dit geheel een beetje bruin begint te worden, fruit je de tomatenpuree, bouillonblokje en paprikapoeder even kort mee.
- Het gehakt mag erbij en bak het gaar.
- Doe daarna de groente erbij, ik heb de paprika eerst gedaan omdat ik deze wat zachter wilde hebben.
- Breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Op het laatst de peterselie erbij. Goed laten afkoelen. Mocht er nu veel vocht in zitten, laat het dan even uitlekken in een zeef, anders wordt je deeg zompig en bakt het niet mooi.
- Dan het vullen. Verdeel het deeg in 4 gedeelte en maak er een platte cirkel van van ongeveer 20 cm doorsnee. Leg in het midden een plakje cheddar en doe daarop een schep van het gehakt mengsel. Vouw voorzichtig de randen naar elkaar toe zodat je een balletje krijgt weer. Druk het plat. Ga net zolang door tot al de broodjes gevuld zijn.
- Bak ze daarna in een koekenpan met een goede antiaanbaklaag op laag vuur. Bestrijk ze even kort met wat zonnebloemolie. Ze bollen vanzelf wat op.
- Na ongeveer 15 minuten zijn ze gaar.
Variatietips:
Als je niet van Cheddar kaas houdt kun je ook geraspte kaas nemen. maar de smaak van Cheddar voegt wel degelijk waarde toe aan dit gerecht. Verder kun je alle groentes nemen die je wilt voor de vulling, ik zou geen “natte” groentes nemen, zoals tomaat of spitskool.
Serveertips:
Wij hebben dit gegeten als avondeten, met wat sweet chilli saus. Maar je kunt de broodjes ook van te voren maken en meenemen op picknick of iets dergelijks, zelfs koud zijn ze lekker!
Geef een reactie