De Surinaams Hindoestaanse keuken is mega populair! Iedereen kent wel een gerecht die verband houdt met deze keuken.
Bara is ook een bekende! Het is een vegetarische hartige snack in de vorm van een donut, het smaakt kruidig door diverse toegevoegde specerijen. Een goeie bara hoort krokant van buiten te zijn en mega luchtig van binnen! Ze mogen absoluut niet veel olie absorberen.
Meestal wordt het gegeten met een kruidige pittige saus, dit kan chutney, chockha of peperketchup.
Ingrediënten:
- 3 eetlepels oerdie
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 3/4 eetlepel zout
- 1 theelepel gist
- 1 theelepel suiker
- 300 ml lauwwarm water + +/- 50 ml om de gist in op te lossen
- 6 blokjes diepvriesspinazie (niet a la crème)
- 1 volle flinke theelepel masala
- 2 theelepels geroosterde en gemalen jeera (komijn)
- 3 teentjes fijngemalen knoflook
- (eventueel wat fijngemalen peper)
- Olie om te frituren
Week de oerdie enkele uren in water.
Was de oerdie daarna om zoveel mogelijk van de zwarte schillen weg.
Maal de oerdie fijn in een keukenmachine.
Laat de diepvriesspinazie ontdooien
Los de gist op in een paar theelepels water en voeg hier de suiker aan toe.
Zet dit apart zodat het kan oplossen en dat het gaat werken.
Doe de gemalen oerdie in een ruime kom, voeg hieraan de masala, jeera, zout, knoflook en spinazie aan toe.Meng dit even goed door elkaar en voeg daarna de bloem toe.
Voeg nu beetje bij beetje wat water toe, kneed het deeg tot het soepel is.
Het kan zijn dat je wat meer of minder water nodig hebt, dit is afhankelijk van het bloem.
Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats enkele uren rijzen.
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op halfhoog vuur om de bara’s te frituren.
Neem een klein schaaltje water en voeg hieraan wat druppels olie toe.
Maak je handen vochtig met het water uit het schaaltje en neem een bolletje deeg.
Druk deze plat met een vlakke hand en maak een gaatje in het midden.
Laat de bara nu voorzichtig in de olie glijden.
Bak de bara om en om in ongeveer 10 minuten bruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ga zo door tot al het deeg op is.
Serveer de bara’s warm met een saus.
Geef een reactie