Rijpe bananen zijn uitermate geschikt om mee te bakken, sterker nog hoe rijper hoe beter. Ik ben al verschillende keren in Amerika geweest maar daar heb ik nooit bananenbrood gegeten. De eerste keer dat ik het at was ruim een jaar terug. In een cheesecake winkeltje in het centrum van Den Haag. De eigenaresse is een vriendelijke Amerikaanse dame, die op de toonbank altijd verschillende soorten muffins en cakes heeft liggen. Daar heb ik voor het eerst bananenbrood gegeten. Kort daarna natuurlijk zelf een recept gaan zoeken om zelf te maken.
Hoe rijper de bananen des te beter want de bananen zijn dan zoeter en geven meer smaak. Dus mocht je een tros bananen hebben liggen die eigenlijk te zacht zijn om te eten, deze zijn juist perfect voor een bananenbrood! Ze noemen het banana bread maar het is meer een cake, met de echte smaak van banenen. Alhoewel het wel echt lekker is besmeerd met een laagje boter. Inmiddels heb ik dit al zo vaak gemaakt dat ik mijn basisrecept zodanig aangepast heb dat ik er een hele eigen draai aan gegeven heb, en deze wil ik met jullie delen.
Wat heb je nodig:
5 grote rijpe bananen
250 gram tarwebloem
200 gram kristalsuiker of rietsuiker
1 theelepel kaneel
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
100 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
50 gram kokos
50 gram walnoten, in stukjes gehakt
100 gram boter
125 ml crème fraîche
snufje zout
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Vet een cakeblik in en bekleed deze met bakpapier.
- Meng de boter, de vanillesuiker en suiker tot een romige massa, voeg daarna de eieren en crème fraîche toe.
- Zeef de bloem samen met het kaneel en het bakpoeder.
- Prak de bananen fijn met een vork, een beetje chunky stukjes is overigens helemaal niet erg!
- Doe het bananenmengsel bij de botermengsel. Roer dit even door en daarna mogen alle ingrediënten erbij. Roer dit even door tot alles gemengd is.
- Doe het beslag in de cakeblik en zet het in de oven, bak het af gedurende 1 uur.
- Controleer met een satéprikker of deze droog uit de cake komt.
- Indien dit niet het geval is dan mag het nog even wat langer in de oven blijven.
- Laat het afkoelen in het blik, haal hem daarna eruit en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Het brood smaakt prima zo, maar is nog lekkerder met besmeerd met boter. Prima te serveren bij een high tea.
Geef een reactie