Bakkeljauw
Tegenwoordig betaal je al snel €3.50 a €4.00 voor een broodje bakkeljauw. Terwijl het heel makkelijk zelf te maken is. En zelf veel goedkoper is. Best belachelijk zo’n prijs, nu is bakkeljauw ook wel best duur als product. Maar zo een restaurantje moet natuurlijk ook iets kunnen verdienen.
Bakkeljauw is gepekelde vis, waardoor het langer houdbaar is gemaakt.
Belangrijk voor als je het gaat maken is dat je de vis goed ontzout, anders is het echt niet te eten. Ik ontzout het door het in een vergiet eerst goed uit te spoelen met koud water.
Daarna kook ik het nog 2x uit in een pan. Hierna blijft er nagenoeg geen zout meer over, maar dat is totaal niet erg. Want ik voeg daarom 2 maggiblokjes toe bij het bakken voor de smaak.
Wat heb je nodig?
- 500 gram bakkeljauw
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 grote rijpe tomaten
- 2 theelepels tomatenpuree
- 2 maggiblokjes
- zwarte peper
- 2 takjes selderij
Wat ga je doen?
Zoals beschreven hierboven, doe je de vis in een vergiet en was het onder de stromende kraan.
Dit is de eerste stap van het ontzouten, daarna doe je de vis in een pan met water en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten doorkoken, giet het af, spoel het opnieuw onder de kraan en breng opnieuw aan de kook.
Nu even proeven om te kijken hoe de vis smaakt, is het nog zout? Spoel het dan opnieuw en breng aan de kook. Is de vis goed van smaak en is het zout nagenoeg verdwenen?
Dan kan de vis gebakken worden.
Hiervoor snij je de ui fijn en bakt deze aan in de olie.
Als de ui goudbruin is dan doe je de knoflook erbij (gesneden of uitgeperst, dit maakt niet zoveel uit), bak dit even mee tot het lichtbruin verkleurd.
Daarna mogen de tomaten, de blokjes en het tomatenpuree erbij. Bak deze even mee tot ze het grootste deel van hun vocht kwijt zijn.
Dan mag de vis erbij en schep het om, breng op smaak met de zwarte peper. Proef even of de vis genoeg smaak heeft, anders voeg je nog wat zout toe. Hou er wel rekening mee dat als het vocht van de tomaten verdampt is, je wel iets meer zout zal proeven
Voeg de selderij toe en stoof het even op middelhoog vuur gedurende zo een 10 minuten.
Wil je bakkeljauw droog hebben? Zorg dan dat alle vocht verdampt.
Voor op een broodje is dit lekkerder vind ik persoonlijk, of met telo.
Als je de bakkeljauw met rijst eet vind ik het lekkerder met wat tomatensaus erbij.
Wij eten hier in huis het liefst bakkeljauw met rijst en gele daal.
As je van pittig houdt, bak dan pepers mee met de uien en knoflook.
Lekker met rijst en groente en gele daal, op een broodje met wat zuurgoed of met telo

Geef een reactie