De eerste keer dat ik dit at was wederom in Amerika (alweer in Amerika). Ze zijn daar gek op hun ‘mashed potatoes’, voor al rond Thanksgiving of op zondagen met een stoofpannetje! Een heerlijke romige puree die echt zijdezacht was, met een subtiele knoflook smaak erin…
Uiteraard ben ik weer zelf gaan uitvogelen hoe je het maakt!
Aardappelpuree is wel heel lekker, maar alleen lekker van vers gekookte aardappels. Ik heb melk gebruikt, want ik wilde een redelijk magere variant maken. Maar voor een rijke versie kun je de melk vervangen door room of kookroom. Ik heb er nu ook bieslook in gedaan, dit geeft een lekkere ui-achtige smaak aan de puree, maar dit kun je ook weglaten. Deze puree heb ik gemaakt met een gewone stamper, maar soms gebruik ik ook mijn pureeknijper, Hier krijg je een hele fijne puree van.
Wat heb je nodig voor 2 a 3 personen:
400 gram aardappel, geschild en in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook
zout
nootmuskaat
100 ml melk
25 gram boter
eventueel bieslook
- Kook de aardappels en knoflook gaar in 20 minuten in gezouten water. De knoflook kook je hierin dus ook gaar en deze pureer je gewoon mee.
- Wanneer de aardappels gaar zijn giet je af en doe je ze terug in de pan en zet je deze even terug op het vuur voor 1 a 2 minuten om droog te stomen.
- Verwarm de melk in de magnetron. Wanneer je er koude melk bij doet koelt de puree te snel af.
- De melk en het boter mogen bij de aardappels en stamp deze fijn.
- Breng op smaak met wat vers geraspte nootmuskaat en zout.
- De bieslook kun je op het laatst toevoegen even mengen en klaar.
Variatietips:
De melk kun je vervangen door room voor een rijkere smaak. De nootmuskaat kun je eventueel weglaten.
Geef een reactie